Προτάσεις, Ιδέες και Λύσεις για να περάσετε όμορφα τις βραδινές ώρες της ημέρας σας!


Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Tichu..το σαββατόβραδο!

Τον τελευταίο καιρό, έχει μπει στη μόδα για τα καλά ένα περίεργο παιχνίδι με κάρτες που μοιάζουν με αυτές της τράπουλας, και ακούει στο όνομα Tichu
Δημιουργήθηκε το 1991 από μία γερμανική εταιρεία, ωστόσο το παιχνίδι παίζεται πάρα πολλά χρόνια στην Κίνα. Παίζεται σε διάφορες παραλλαγές, με διαφορετικά ονόματα, ωστόσο αυτές που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα είναι το Τίτσου, το Τρίτσου και το Τιεντσίν, που είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι με διαφορετικό αριθμό παικτών (4, 3 και 6 αντίστοιχα). Εμείς θα εξηγήσουμε αυτό με τους 4 παίχτες!

Σε εσάς λοιπόν που αρέσει το μπριτζ και το πόκερ, πιστεύω το tichu είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να περάσετε το σαββατόβραδο σας, και όχι μόνο, με την παρέα σας! 

Προσοχή, είναι απόλυτα εθιστικό... Εγώ σας προειδοποίησα...! 


Οι κανόνες έχουν ως εξής:

Η τράπουλα αποτελείται από 56 φύλλα σε τέσσερα διαφορετικά σχέδια (Διαμάντια - Παγόδες - Σπαθιά - Αστέρια), από 13 φύλλα σε κάθε σχέδιο και από τέσσερις ειδικές κάρτες (Φοίνικας - Δράκος - Σκύλος - Μαγιόνγκ).
Η σειρά των απλών φύλλων έχει ως εξής, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, όπως και ήδη ξέρουμε:
2-3-4-5-6-7-8-9-J-Q-K-A

Οι 4 παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, οι συμπαίκτες κάθονται απέναντι μεταξύ τους και προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, να ξεφορτωθούν τα φύλλα τους και να πάρουν όσο περισσότερους βαθμούς μπορούν!

Μοιράζουμε την τράπουλα, δίνοντας 14 φύλλα σε κάθε παίχτη, ένα - ένα και μετά διαλέγουμε τρία από τα φύλλα μας (ανάλογα με το ποια θεωρούμε ότι θα δυσκολέψουν τους αντιπάλους μας) και δίνουμε ένα σε κάθε παίχτη. Τα νέα μας φύλλα τα βλέπουμε μόνο όταν ΟΛΟΙ οι παίχτες ανταλλάξουν τα φύλλα τους.

Το παιχνίδι το ξεκινάει ο παίχτης που έχει την κάρτα Μαγιόνγκ (φαίνεται δίπλα) και ρίχνει στο κέντρο του τραπεζιού, έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς καρτών :

  • ένα μονό φύλλο (Χ)
  • ένα ζευγάρι (Χ-Χ)
  • τουλάχιστον δύο συνεχόμενα ζευγάρια (Χ-Χ, Υ-Υ)
  • τρία ίδια φύλλα (Χ-Χ-Χ)
  • τρία ίδια φύλλα και ένα ζευγάρι (Χ-Χ-Χ, Υ-Υ)
  • σειρά από τουλάχιστον πέντε φύλλα (A-B-C-D-E...)

Ο επόμενος παίχτης (αυτός που βρίσκεται στα δεξιά) έχει τις εξής επιλογές:
  • Να ρίξει κάποιον συνδυασμό μεγαλύτερο από αυτόν του προηγούμενου παίχτη 
ή
  • Να πάει πάσο και να δώσει την σειρά στον επόμενο.
Αν αποφασίσει να ρίξει, πρέπει να έχει ίδιο συνδυασμό με αυτόν του προηγούμενου παίχτη αλλά με μεγαλύτερης αξίας φύλλα.
Να σημειωθεί πως όσα φύλλα ρίξει ο πρώτος, τόσα πρέπει να ρίξουν και οι επόμενοι παίχτες, αν αποφασίσουν να μην πουν πάσο!

Αν αποφασίσει να πάει πάσο, τότε παίζει ο επόμενος παίχτης και ούτω καθεξής. Αν ακουστούν τρία  συνεχόμενα πάσο, αυτός που έριξε τον μεγαλύτερο συνδυασμό κερδίζει τα φύλλα και ρίχνει τον επόμενο συνδυασμό φύλλων που επιθυμεί. Αν τα φύλλα του έχουν τελειώσει, σειρά έχει ο επόμενος παίχτης.

Οι ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ που αναφέραμε πριν, είναι οι εξής:

Μαγιόνγκ 

Όποιος έχει αυτήν την κάρτα ξεκινάει το παιχνίδι (αν θέλει δεν παίζει αυτήν την κάρτα ως πρώτο φύλλο). Η αξία αυτής της κάρτας είναι 1, άρα το μικρότερο φύλλο στο παιχνίδι. Παίζεται είτε ως μονό φύλλο είτε ως μέρος μια σειράς φύλλων (Μαγιόνγκ-2-3-4-5<2-3-4-5-6).
Επίσης, την ώρα που ο παίχτης ρίξει το Μαγιόνγκ μπορεί να ζητήσει ένα φύλλο (όχι όμως ειδική κάρτα). Ο επόμενος παίχτης θα πρέπει να ρίξει το φύλλο που ζητήθηκε, ακολουθώντας βέβαια τον συνδυασμό που παίχτηκε (είτε μονό φύλλο είτε κέντα). Αν δεν μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία του πρώτου παίχτη, τότε μπορεί να ρίξει ότι θέλει και τότε ο μεθεπόμενος παίχτης (δηλαδή το ζευγάρι του παίχτη με το Μαγιόνγκ) θα πρέπει να εκπληρώσει την επιθυμία και ούτω καθεξής.
Η επιθυμία αυτή βρίσκεται συνεχώς σε ισχύ μέχρι να εκπληρωθεί απο τον πρώτο παίχτη που έχει το φύλλο που ζητήθηκε και μπορεί να το ρίξει.

Σκύλος

Αυτή η κάρτα μπορεί να παιχτεί μόνο όταν ο παίχτης παίζει πρώτος. Παίζεται πάντα ως μονό φύλλο και δίνει τη δυνατότητα να χάσει ο αμέσως επόμενος παίχτης την σειρά του και να παίξει ο μεθεπόμενος.






Φοίνικας

Ο Φοίνικας μπορεί να παιχτεί είτε ως μονό φύλλο, είτε ως τζόκερ σε οποιονδήποτε συνδυασμό και να του δώσουμε όποια "αξία" θέλουμε και μα εξυπηρετεί.
Άμα παιχτεί ως μονό φύλλο, τότε έχει αξία +μισό από το προηγούμενο μεγαλύτερο φύλλο. Δεν μπορεί να παιχτεί όμως μετά από Δράκο.





Δράκος

Ο Δράκος είναι το μεγαλύτερο φύλλο του παιχνιδιού και πάντα παίζεται ως μονό φύλλο . Μπορεί να νικηθεί μόνο από Βόμβα. 
Όταν ο παίχτης ρίξει Δράκο, τα φύλλα της κερδισμένης μπάζας πρέπει να τα δώσει σε κάποιον από τους αντιπάλους. 



Βόμβες

Οι βόμβες είναι ειδικοί συνδυασμοί φύλλων οι οποίοι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού (ακόμα και εκτός σειράς) πάνω σε όλους τους συνδυασμούς και να τους κερδίσουν! Μια βόμβα χάνει μόνο από μια άλλη, μεγαλύτερη βόμβα.
Οι βόμβες είναι:
  • 4 φύλλα ίδιας αξίας (Χ-Χ-Χ-Χ)
  • μια κέντα ίδιου χρώματος (Α-Β-C-D-E κόκκινα)


Και ας γυρίσουμε στα βασικά....

Βαθμολογία

Ο παίχτης που έχει μείνει τελευταίος στο παιχνίδι με φύλλα στο χέρι του, δίνει όλα τα φύλλα που κρατάει στην αντίπαλη ομάδα και τα φύλλα που έχει κερδίσει από τις μπάζες στον παίχτη που έμεινε χωρίς φύλλα πρώτος.

  • Τα πεντάρια αξίζουν 5 πόντους το καθένα
  • Τα δεκάρια 10 πόντους το καθένα
  • Οι Κ 10 πόντοι ο καθένας
  • Ο Δράκος 25 πόντους
  • Ο Φοίνικας -25 πόντους
Αν ένα ζευγάρι καταφέρει  να βγει προτού κάποιο μέλος των αντιπάλων ξεφορτωθεί όλα του τα φύλλα, τότε δεν καταμετρούνται πόντοι, καθώς το πρώτο ζευγάρι κερδίζει 200 βαθμούς!


Πότε πρέπει να πω Tichu;

Ακριβώς πριν κάποιος παίχτης ρίξει την πρώτη του κάρτα στο παιχνίδι, μπορεί να δηλώσει Tichu. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως θα βγει πρώτος. Αν τα καταφέρει, η ομάδα του κερδίζει επιπλέον 100 βαθμούς, αν όχι χάνει 100 βαθμούς.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένα ζευγάρι συγκεντρώσει 1000 βαθμούς. Αν οι 1000 πόντου συμπληρωθούν ταυτόχρονα και από τις δυο ομάδες, νικήτρια είναι αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Εύκολο; Πως σας φάνηκε; Εμένα πάντως από την πρώτη στιγμή μου κόλλησε στο μυαλό και δύσκολα ξεκόλλησα από αυτό...

Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να αγοράσουν την τράπουλα αυτή από εδώ  ή και να φτιάξουν την δική τους τράπουλα ( με τους τζόκερ να παίρνουν τις θέσεις των ειδικών καρτών), χρησιμοποιώντας αυτήν που έχουν ήδη στο σπίτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου